eko vrt Gruntek

Moje iskustvo vrta na Grunteku u 2021. godini

Tko me dobro poznaje, zna kako oduvijek nastojim živjeti u povezanosti s prirodom i u skladu s godišnjim dobima. Odrasla sam u malom, lijepom slavonskom selu u kući s velikim dvorištem, domaćim životinjama, okružena zelenilom, cvijećem i voćkama. Moji doma oduvijek su se bavili poljoprivredom – uzgojem povrća, žitarica, kukuruza i brojnih drugih kultura. Sve ovo je bilo i dio moje svakodnevice do početka mojeg studija i preseljenja u Zagreb, prije nekih 11 godina.

Preseljenje u grad ima puno svojih prednosti, ali i nedostataka. One svakodnevne sitnice koje sam uzimala zdravo za gotovo, s vremenom su postali pravi, mali luksuzi. Uhvatila sam se kako mi je počela nedostajati ta jednostavnost suživota s prirodom – ponajviše mogućnost da sama uzgojim i uberem svoju hranu, taj kratak put od polja do stola i provođenje vremena na otvorenom. I muž i ja smo se složili – kada se odlučimo preseliti iz sadašnjeg stana negdje drugdje, obavezno ćemo imati barem mali komad zemlje na kojoj ćemo uzgajati svoje voće i povrće.

Onako, za svoj gušt.

Nedavni događaji (potres i pandemija) samo su nas još više uvjerili kako je način na koji razmišljamo ispravan i smislen.

Upravo u tom smjeru razmišljala je i ekipa koja je pokrenula projekt Gruntek, čiji poslovni model me je toliko oduševio da sam im se javila i predložila suradnju tijekom koje ćemo zajedno u ovoj prvoj godini njihova postojanja detaljnije predstaviti mojim čitateljima njihovu priču i poslovanje.

Pa krenimo!

Koncept Grunteka

Gruntek je web aplikacija putem koje Zagrepčani i Zagrepčanke mogu unajmiti vlastiti mikrovrt u kojem se svo povrće uzgaja na principima ekološke proizvodnje. Ovi vrtovi smješteni su nedaleko od Čazme u Prokljuvanima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Vrt na Grunteku je idealna stvar za ljude koji žive u Zagrebu, žele se hraniti zdravo i lokalno te rado kuhaju kod kuće, a nemaju mjesta i/ili vremena za uzgoj vlastitog povrća. Ovu godinu sam i sama bila korisnica njihovog vrta te s tobom dijelim svoje cjelokupno iskustvo.

Dakle, kako je cijela ideja funkcionirala u stvarnosti?

Otprilike ovako.

Unajmila sam svoj plac na Grunteku putem web aplikacije i odabrala 8 vrsta povrća koje je raslo u mojoj gredici. Sve gredice su površine 40 m2. Izabrala sam naziv svojeg vrta i on je dobio svoj broj. Vrijedna ekipa gruntovčana kroz cijelu sezonu pažljivo je brinula o mojim biljkama – od nabavke sadnog materijala, uzgoja presadnica, obrade tla, postavljanja mulch folije, suzbijanja korova i gnojenja do prve berbe te brige o biljkama kroz cijelu vrtlarsku sezonu.

Sve parcele na Grunteku su navodnjavane.

Kada je došlo vrijeme prvih uroda, polovicom srpnja (sezona je dosta kasnila zbog loših vremenskih uvjeta ove godine), početkom svakog novog tjedna na e-mail mi je stizala obavijest o tome da je stiglo vrijeme za berbu. Putem linka ulogirala bih se u web aplikaciju, “pobrala” svoje povrće i odabrala na koji način ću ga preuzeti.

Korisnicima vrtova u ovoj prvoj godini Grunteka bile su ponuđene 3 opcije:

  • Povrće beru zaposlenici Grunteka te se ono dostavlja na moj kućni prag;
  • Povrće uberu zaposlenici Grunteka, a ja ga osobno dođem preuzeti na Gruntek;
  • Povrće dolazim sama ubrati na Gruntek.

Godišnji najam vrta koštao je 199 kuna mjesečno, a dodatni troškovi su bili sadnja i tjedne dostave.

Cijena dostave košarice u Zagreb iznosila je 40 kn, bez obzira koliko se unutra nalazilo kilograma povrća, a dodatno se naplaćivalo i branje 5 kn po gredici. Ukoliko bih sama došla ubrati povrće, ništa više dodatno nisam plaćala.

Dostave su se ispočetka odvijale petkom i subotom, a poslije subotom i nedjeljom.

S obzirom da sam cijeli ovaj blog post zamislila kao recenziju prve vrtlarske sezone na Grunteku, pokušat ću istaknuti sve prednosti ovog koncepta kao i iznijeti neke nedostatke i dati prijedloge kojima se cijela ova priča može još dodatno poboljšati.

Prednosti najma vrta na Grunteku

Do Grunteka ima nekih sat vremena vožnje autom od Zagreba. Ukoliko se odlučiš imati svoj vrt na Grunteku u idućoj sezoni, svakako nemoj propustiti proučiti koja se sve zanimljiva mjesta, restorani i OPG-ovi mogu posjetiti u okolici. Mi smo se ugodno iznenadili!

Naš vrt na Grunteku se zvao Šarena bajka i prvi puta smo ga imali priliku vidjeti u lipnju, kada je bilo i službeno otvorenje Grunteka.

Mlade stabljike rajčice u lipnju u našoj gredici.

Prvi obilazak vrta sam nekako jedva dočekala jer sam željela vidjeti cijeli prostor uživo. Radi lakšeg snalaženja, svaka gredica smještena je u “ulice” skroz simpatičnih naziva, poput Ulice žutog maslačka, ulice Sreće, ulice Jorgovana i sl. Svi vrtovi na Grunteku su navodnjavani, a crna folija koju vidiš na fotkama je biorazgradiva mulch folija od škroba.

Bilo je baš uzbudljivo vidjeti biljke u njihovoj početnoj fazi rasta i razmišljati koliko će se cijela gredica promijeniti i zazeleniti u samo nekoliko idućih tjedana!

Prva dostava povrća bila je negdje sredinom srpnja i tu me dočekalo prvo iznenađenje: u svojem vrtu ubrala sam samo mladi luk i blitvu, a dobila sam još i dvije vrste salate, papriku, tikvice i krastavace! Krastavci su me osobito oduševili jer nijedan nije bio gorak, što je bilo veliki plus u to vrijeme kada su temperature bile dosta visoke.

Prva dostava s Grunteka

Od tada pa sve do prvih mrazeva u listopadu, svaki tjedan mogla sam naručiti košaricu povrća s Grunteka. U njoj bi me redovito dočekala razna iznenađenja – uz kulture s moje gredice, gruntovačni bi redovito dodali i neko drugo povrće.

Kako nas je samo dvoje u našem kućanstvu, morala sam se dosta dobro organizirati kako bih svo povrće stigla maksimalno iskoristiti. Znala sam da, ukoliko mi idući vikend stiže košarica s Grunteka, da uopće ne moram ići do trgovine ili tržnice, što mi je uštedilo dosta vremena. Košarica bi stigla vikendom i ja bih se odmah bacila na posao: započela bih s pregledom namirnica u frižideru, potom bih pregledala svo povrće koje sam dobila i počela razmišljati o receptima za idući tjedan. Znanje pravilnog skladištenja hrane mi je značajno pomoglo da maskimalno iskoristim svu hranu s Grunteka, a ukoliko nisi, predlažem da savjete o tome potražiš u Jedem pametno, kuham odgovorno, besplatnom pdf priručniku kojeg smo moja kolegica Iva Finderle s bloga Healthy Little Tooth i ja pripremile za naše čitatelje.

Sva hrana koja mi je dolazila s Grunteka dolazila je u doista svježem stanju – nijednom nisam dobila ništa što je uvenulo ili trulo. Ono o čemu nisam razmišljala je to koliko će ovakav način nabavke namirnica utjecati na to da uspješnije isplaniram obroke kroz tjedan.

Iako uvijek nastojimo paziti kako se hranimo, na ovaj način smo uvrstili jako puno povrća u našu prehranu, a ja sam postala kreativnija u kuhanju. Svjesna toga da jedem lokalno uzgojeno povrće na ekološki način pomoglo mi je i u borbi s mojim kožnim problemima s kojima sam se nažalost ponovno suočila ove godine (hello akne again). Dio povrća sam naučila sačuvati kroz kiseljenje i lakto fermentaciju, a jedan dio smo čak i poklonili prijateljima!

Uz sve ovo, kao pojedincu, bilo mi je iznimno važno što sam znala da na ovaj način jedem hranu koja je u vrlo kratkom roku stigla do našeg stola, s daleko manje negativnim utjecajem na okoliš u odnosu na konvencionalni uzgoj i povrće koje na naše tržište stiže iz uvoza, iz zemalja kao što su Španjolska i Grčka.

Kao korisnica vrta na Grunteku, znala sam točnu lokaciju i uvjete u kojima se moje povrće uzgaja, što je uistinu jedinstven koncept na našim prostorima i najbliži ideji posjedovanja vlastitog vrta.

Tu svakako moram spomenuti i edukativne radionice.

Ovih nekoliko mjeseci dok sam imala priliku koristiti vrt na Grunteku osjećala sam se više nego korisnikom – osjećala sam se dijelom male zajednice ljudi kojoj je stalo do toga da živi održivim stilom života. Stilom života kakav je ne samo primjeren, već nužan, kako za našu sadašnjost, tako i za našu budućnost.

Radionice za korisnike Grunteka su upravo jedan od takvih primjera. One su u ovoj godini bile besplatne za sve njihove korisnike, odvijale su se vikendom u Gruntek piknik zoni, a teme su bile vrlo zanimljive i poučne! Od recikliranja i kompostiranja, uzgoja klica, kiseljenja povrća do metoda suzbijanja korova na ekološki način, svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Nadam se i vjerujem kako će s ovom praksom nastaviti i u idućoj godini.

Kako Gruntek može postati još bolji

Iako je iskustvo korištenja vrta na Grunteku bilo mahom pozitivno, tijekom ovih nekoliko mjeseci primijetila sam i nekoliko stvari na kojima bi se moglo dodatno poraditi kako bi u konačnici krajnji korisnici vrtova još više mogli iskoristiti sve prednosti ovakvog načina nabavke namirnica.

Sama dostava, koja se uvijek odvijala petkom, subotom ili nedjeljom, bila je vrlo ugodna i korektna. Ukoliko bih ostavila neku napomenu, ona je uvijek bila uvažena od strane dostavljača. Ipak, ono što mi je nedostajalo je to da znam uži vremenski raspon u kojem mogu očekivati dostavljača. Vjerujem kako bi bilo puno praktičnije da korisnici mogu odabrati točno vrijeme dostave (primjerice između 9 i 12h) nego da cijeli vikend čekaju dostavu ne znajući kada će točno doći.

Također, s obzirom da jedan dobar dio vikenda ne provodim u Zagrebu, nekada zbog poslovnih, nekada zbog privatnih obaveza, ponekad (osobito tijekom ljeta) nisam mogla naručiti košaricu jer sam znala da ju vikendom nema tko preuzeti. Znam da dobar dio Zagrepčana često slobodne vikende provodi izvan grada, tako da vjerujem kako bi bilo praktičnije da postoji i mogućnost dostave košarice s povrćem unutar radnog tjedna.

Svi vrtlari znaju koliko je ova sezona bila izazovna i teška: proljeće je dugo bilo hladno i suho, a ljeto vrlo vruće. Sve je to veliki izazov za biljke tako da je vrtlarska sezona na Grunteku ove godine značajno kasnila, s obzirom da se sav uzgoj odvija na otvorenom umjesto u staklenicima. Dio povrća nije donio urod – konkretno grašak i mrkva (uzrok je bilo sjeme loše klijavosti), no ekipa s Grunteka je to nadoknadila korabicom i kupusnjačama.

Koje promjene stižu na Grunteku u idućoj sezoni

Dakle, kada u obzir uzmem cjelokupno iskustvo najma vrta na Grunteku, mislim da je ovo isplativo ulaganje, osobito za obitelji s djecom koje vole pripremati hranu kod kuće, rado borave na otvorenom u prirodi i preferiraju ekološki uzgojeno povrće u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

S obzirom da Gruntek neprestano radi na poboljšanju usluga za svoje korisnike, za iduću vrtlarsku sezonu pripremio je i neke novitete!

Najveće promjene su dva nova paketa, odnosno vrta prilagođena potrebama njihovih korisnika: Moj vrt (419 kn na 12 rata) i Zajednički vrt (319 kn na 12 rata).

U novim paketima su uključeni svi dodatni troškovi (eko uzgoj, održavanje vrta, berba, sadnja, dostava). 

Paket Moj vrt je super opcija za one koji žele imati svoj personalizirani vrt i odlaziti u berbe povrća iz svog vrta te na radionice. Moj vrt uključuje personalizaciju vrta od 50m2, tablu s imenom i ogradicom, odabir povrća, besplatni grm eko borovnica, radionice i edukacije te rezervaciju stola u piknik zoni.

Paket Zajednički vrt je novitet – on je za one kojima je primarna želja imati pouzdan izvor eko povrća i koji će češće naručivati tjedne dostave. U paketu Zajednički vrt korisnici dobivaju miks sezonskog eko povrća s Gruntekovog zajedničkog polja, tjedne dostave, ali i mogućnost samostalne berbe ili posjete Grunteku.

Ukoliko te je cijela ova ideja najma vrta na Grunteku zainteresirala, pripremili smo za tebe jedan mali znak pažnje!

Gruntek ti daruje 15% popusta za premium paket Moj vrt. Prilikom placanja na podstranici na kojoj se unajmljuje vrt pronađi polje za popust. U tu kucicu upisi FOODMOOD15 i cijena najma vrta bit ce umanjena za navedeni postotak. Kod vrijedi iskljucivo za navedeni paket, a mozes ga iskoristiti do 31.12.2021. godine. Ovaj popust se ne zbraja s ostalim popustima na Gruntekovoj web stranici.

Nadam se da ti je ova recenzija bila korisna! Ukoliko te zanima bilo što što nisam spomenula u postu, slobodno mi piši na [email protected] ili mi se javi putem Instagrama. Tu sam za sva tvoja pitanja.

Do iduće gastro priče,

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.