Chunky maslac od jabuka
Ova brža, chunky varijanta popularnog maslaca od jabuka podsjetit će vas na to kako i jabuke mogu imati drugačiji, pomalo neočekivani okus. Staklenku maslaca od jabuka definitivno želite imati na svojoj polici sa zimnicom!
  Servings
  4manje staklenke
  Servings
  4manje staklenke
  Ingredients
  Instructions
  1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Stavite ih u posudu, dodajte vode da ih pokrije otprilike do pola. Kuhajte ih dok ne omekšaju povremeno miješajući. Meni je bilo potrebno oko 50 minuta, vama će biti potrebno možda i duže ako kuhate veću količinu.
  2. Maknite ih s vatre i dobro propasirajte štapnim mikserom. Vratite ih na vatru, dodajte jabučni ocat, šećer i začine i nastavite s kuhanjem neprestano miješajući. Kuhajte ga do željene konzistencije, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Meni je bilo potrebno oko 45 min.
  3. Vrući maslac od jabuka sipajte u vruće, sterilizirane staklenke , obrišite zaprljane rubove staklenke čistim papirom i odmah zatvorite također steriliziranim toplim poklopcem. Preokrenite staklenke na poklopac i pustite da se tako ohladi.
  4. Neotvorene staklenke čuvajte na suhom,tamnom i hladnom mjestu, najbolje u špajzu, a nakon otvaranja čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku od 2-3 tjedna.
  Recipe Notes
  • Preporučam vam da koristite malo veću posudu nego što vam je potrebna jer se može dogoditi da vruća smjesa prska uokolo. Na ovaj način ćete smanjiti mogućnost da se opečete, a i poštedit ćete se nepotrebnog čišćenja.
  • Nažalost, ne znam vam točno reći naziv sorte jabuka koju sam koristila; znam samo da je riječ o staroj sorti, reskog, slatko-kiselog okusa i da je bila odlična za ovaj recept. Što slađe jabuke budete koristili, to će vam biti potrebno manje šećera i obrnuto.
  • Od ove količine dobit ćete maksimalno 4-5 manjih teglica maslaca od jabuka.
  Spread the love