Recept za delikatesni, tradicionalni pečeni ajvar
Kralj zimnice i miljenik svih generacija u obitelji, recept za tradicionalni pečeni ajvar nezaobilazan je za svakog gurmana koji drži do sebe. Na ovaj način moja obitelj priprema ajvar već godinama i uvijek smo svi oduševljeni njegovim okusom!
  • CuisineCroatian
Servings
15velikih tegli
Servings
15velikih tegli
Ingredients
Instructions
  1. Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite peći. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te pustite da se upari nekih 15-20 min. Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice. Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke.
  2. Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi. Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.
  3. U posudu u kojoj ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri, aulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2-3 dcl.
  4. Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani češnjak. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postupno pa kušajte u međuvremenu.
  5. Sol možete početi dodavati pomalo zadnjih 30-45 min, a ocat i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta. Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.
  6. Ajvar je kuhan nakon 2 do maksimalno 3 sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak i pustite da se ohlade do kraja.
  7. Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.
Recipe Notes
  • Napominjem kako količina ajvara koju ćete dobiti  može varirati ovisno o tome koliko dugo ste ajvar kuhali i kakvo je bilo povrće koje ste koristili. Mi smo ga ove godine možda čak kuhali i malo predugo, tako da smo dobili nešto gušći ajvar koji nam je stao u 15 teglica, pola zapremnine 900 g, a druga polovica zapremine 720 g. Računajte da s ovom količinom povrća možete dobiti negdje između 15-20 teglica .
Spread the love