Bundeva hasselback s pršutom, kaduljom i Dukatosom za pripremu jela
Male, slatke pečene bundeve među svojim slojevima skrivaju fini pršut i aromatičnu, hrskavu kadulju, a poslužene su s osvježavajućim, gustim preljevom.
Servings
4osobe
Cook Time
80min
Servings
4osobe
Cook Time
80min
Ingredients
Za bundevu
Za premazivanje bundeve
Za osvježavajući preljev
Instructions
  1. Bundeve prereži napola po dužini te ih očisti od sjemenki. Oguli im koru. Upali pećnicu da se grije na 200 °C.
  2. Bundeve premaži s malo maslinova ulja s vanjske i unutarnje strane, položi na tepsiju za pečenje te malo posoli i popapri. Stavi ih peći u pećnicu na otprilike 20 minuta, tek toliko da malo omekšaju. To će ti olakšati rezanje. Za to vrijeme pripremi premaz od meda, balzamičnog octa, malo ulja i začina.
  3. Kad ih izvadiš iz pećnice, ostavi da se malo ohlade te ih prebaci na dasku za rezanje. Postavi dvije kuhače uz cijelu dužinu bundeve (to će ti olakšati da bundevu ne prorežeš do kraja) te oštrim nožem zarezuj bundeve na ploške debljine 6 do 7 mm, tako da podsjećaju na harmoniku.
  4. Potom ih premaži slatko-kiselim premazom i vrati u pećnicu da se peku još 40-45 minuta.
  5. Ponovno ih pažljivo izvadi iz pećnice, pusti da se kratko ohlade te između pojedinih ploški umetni listiće svježe kadulje te pršut natrgan na komadiće. Premaži još jedanput ostatkom slatko-kiselog premaza te vrati u pećnicu na 15-20 minuta (ovisno o veličini bundeva).
  6. U međuvremenu pripremi kremasti, osvježavajući preljev. Pomiješaj Dukatos za pripremu jela, svježe sjeckani kopar, začine, koricu i limunov sok. Nakon što su bundeve potpuno pečene, izvadi ih iz pećnice i još tople posluži s preljevom od Dukatosa. Prema želji, pospi sjeckanim orasima. Dobar tek!
Recipe Notes

Ukoliko ne voliš kopar, možeš ga izostaviti iz Dukatos preljeva, svejedno će se fino slagati s bundevom. Za malo dodatne hrskavosti, pečene hasselback bundeve poslužila sam s tostiranim orasima, a ti umjesto njih možeš koristiti i neke tostirane sjemenke, poput bučinih ili suncokretovih.