Burgundski gulaš
Poznati francuski gulaš s junetinom, gljivama, slaninom i crnim vinom odličan je za one dane kada trebate konkretan comfort food, a možete ga pripremiti i dan unaprijed.
Servings Prep Time
3obilne porcije 30min
Cook Time
2,5h
Servings Prep Time
3obilne porcije 30min
Cook Time
2,5h
Ingredients
Instructions
  1. Najbolje sve sastojke pripremite unaprijed ili kako bi Francuzi rekli, mise en place (osim gljiva). Narežite slaninu, narežite luk i nasjeckajte češnjak, a mrkvu slobodno narežite na malo veće komade. Meso možete malo posušiti kuhinjskim papirom, a zatim ga začinite mljevenim šarenim paprom i solju.
  2. U tavi najprije popržite slaninu na malo masnoće. Izvadite ju i odložite sa strane na toplo. Dodajte kocke mesa i popržite sa svih strana 2-3 minute da izvana dobije koricu, a da iznutra ostane roza. Nikako nemojte dodati svo meso odjednom, već ga popržite u 2-3 navrata. Izvadite sa strane i stavite na toplo. Pećnicu zagrijte na 190°C.
  3. Na istoj masnoći pržite luk i mrkvu nekih 10-ak minuta, Češnjak dodajte zadnju minutu. Dodajte koncentrat rajčice i kratko popržite. Vratite meso i slaninu u tavu te dodajte vino i temeljac. Začinsko bilje zavežite u komadić gaze i dodajte u gulaš. Pustite da proključa.
  4. Tavu poklopite odgovarajućim poklopcem koji može u pećnicu ili ju obložite aluminijskom folijom kao što sam ja napravila. Stavite u zagrijanu pećnicu i kuhajte nekih 2,5 sata, odnosno dok meso ne omekša u potpunosti.
  5. Kada je meso dovoljno mekano, izvadite gulaš iz pećnice i pustite da se malo prohladi sa strane. Izvadite gazu sa začinskim biljem, ona vam više ne treba. Za to vrijeme narežite gljive na malo veće komade i dobro popržite na maslacu. Ako mislite da gulaš nije dovoljno gust, možete rupičastom žlicom izvaditi meso pa tekućinu pustiti da se dodatno reducira na vatri ili ga zgusnuti s malo kukuruznog škroba razmućenog s vodom.
  6. Dodajte gljive u gulaš, probajte okus da vidite nedostaje li soli ili papra. I voilà, vaš burgundski gulaš je spreman za posluživanje!
Recipe Notes

MALI TRIK!

  • Bouquet garni je svežanj začinskog bilja koji se u francuskoj kuhinji tradicionalno koristi pri pripremi raznoraznih juha, variva i gulaša.  Najčešće se sastoji od timijana, lovorovog lista, ružmarina, peršina i kadulje, no mogu mu se dodati i druge začinske biljke, ovisno o vašim preferencijama. Bouquet garni se tradicionalno koristi i u pripremi burgundskog gulaša, no ako nemate pristup svježem začinskom bilju ili sušenom bilju s grančicama, možete se poslužiti i malim trikom kojeg sam ja koristila u ovom receptu. Usitnjeno začinsko bilje u željenom omjeru stavite u komadić duple gaze i dobro svežite kuhinjskim koncem. Vrećicu sa začinskim biljem uklonite prije posluživanja gulaša.
  • Ovaj gulaš možete pripremiti dan unaprijed, a dobro podnosi i zamrzavanje.