Čokoladna torta s jagodama, mascarponeom i rumom
Mekani kakao biskvit obogaćen narančinom koricom i muškatnim oraščićem, natopljen voćnim čajem od jagoda i ruma u kombinaciji s klasičnom kremom od mascarponea osvježile su sočne, svježe jagode i brzi chia džem. Fina, izdašna proljetna torta koja slavi sezonu jagoda!
  Servings
  10ljudi
  Servings
  10ljudi
  Ingredients
  Genoise biskvit (2 x biskvita za promjer kalupa 20 cm)
  Jednostavni sirup
  Chia džem od jagoda
  Krema
  Instructions
  Priprema biskvita
  1. Kalup za pečenje s odvojivim stranicama obloži masnim papirom ili premaži maslacem . Pećnicu stavi grijati na 180 °C.
  2. Kratko izmiksaj jaja i šećer zajedno u posudi. Posudu stavi iznad vodene kupelji i miješaj pjenjačom dok se šećer ne rastopi, a smjesa ne zagrije na do max 43°C. Treba biti tek topla na dodir. Makni i miksaj mikserom ili kuhinjskom robotom dok se smjesa ne utrostruči u volumenu. Počni miksati sporo prvu minutu, pa onda pojačaj brzinu. Meni je potrebno obično oko 6-7min na jačoj brzini. Znat ćeš da je gotova kada špatulom podigneš dio smjese u zrak, a ona pada u karakterističnom, sporom mlazu.
  3. Brašno prosij skupa sa soli, kakaom i muškatnim oraščićem te dobro pomiješaj skupa. Potom vrlo nježno skupa s koricom naranče umiješaj u smjesu od jaja u tri navrata sa špatulom, i to ponovno kroz sito. Ovaj korak je vrlo bitan, imaj strpljenja. Pazi da ne izgubiš puno mjehurića zraka. Potom dodaj ulje i nježno umiješaj.
  4. Pažljivo i polako izlij smjesu u kalup za pečenje i peci na srednjoj rešetki ok 25-30 min, ovisno o pećnici.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi u kalupu nekih 5 min, nakon toga odvoji stranice. Kada se još malo ohladio pažljivo ga preokreni na rešetku za hlađenje i polako odvoji papir za pečenje.
  6. Svaki biskvit prereži na pola.
  Priprema sirupa
  1. Skuhaj čaj, makni vrećicu ili biljni materijal te dodaj šećer i kuhaj dok se u potpunosti ne otopi. Potom makni s vatre, pusti da se ohladi i dodaj rum.
  2. Svaki biskvit premaži s voćnim sirupom. Ja to najčešće radim kuhinjskim kistom. Pričekaj nekih 15-ak minuta da se sirup lijepo upije u biskvite pa tek onda slaži tortu.
  Priprema chia džema
  1. Jagode očisti i nareži na sitne kockice. Stavi jagode, rum i šećer u posudu na srednje jaku vatru da zakuhaju. Povremeno promiješaj. Kada je zakuhalo, provjeri je li ti dovoljno slatko i dodaj još šećera ako misliš da je potrebno. Potom dodaj chia sjemenke, dobro pomiješaj da se sjedine s voćem i zatim pusti da džem krčka još nekih 5 min na laganoj vatri. Ako želiš, možeš uzeti drobilicu za krumpir pa još malo izgnječiti voće, po potrebi. Pusti da se skroz ohladi prije slaganja torte.
  Priprema kreme
  1. Dobro ohlađeno slatko vrhnje izradi mikserom. Mascarpone malo razradi špatulom te mu dodaj šećer u prahu i vaniliju. Sve dobro izmiješaj špatulom.
  Slaganje torte
  1. Ako radiš po ovoj duploj mjeri, trebaš imati četiri biskvita. Na prvi u sredinu stavi chia džem, a uz rubove kremu. Potom stavi drugi biskvit. Njega namaži samo kremom te na nju posloži sloj svježe narezanih jagoda. Na to ide treći biskvit na kojeg ponavljaš chia džem u sredini i kremu od mascarponea uz rubove. Na zadnji, četvrti biskvit stavi ostatak mascarponea te svježe narezane jagode, a po želji ju možeš ukrasiti još i svježim jestivim cvjetićima bagrema ili bazge.
  2. Tortu ohladi na barem nekoliko sati prije rezanja.
  Recipe Notes
  • Umjesto svježe korice naranče, možetš upotrijebiti i ekstrakt naranče ili hladno prešano ulje naranče. Osobno volim i koristim Lecker’s koji možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane. Također, nekada koristim i osušenu koricu naranče koju sama napravim kada imam domaće netretirane naranče i isto bude odlično u kolačima. 🙂
  • Umjesto ruma, u ovom receptu možeš koristiti i neki drugi alkohol koji paše uz jagode ili fortificirano vino.
  • Umjesto mahune vanilije, možeš koristiti i ekstrakt ili pastu od vanilije.