Crni rustikalni kruh s aronijom
Ovaj crni kruh s aronijom kombinira crno pšenično i integralno pirovo brašno te koricu limuna za jednu dodatnu dozu arome i okusa. Nešto drugačiji kruh kojem morate dati šansu. 🙂
Servings
1srednje veliki kruh
Servings
1srednje veliki kruh
Instructions
  1. Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj toplu vodu i kvasac. Polako počnite dodavati mokru smjesu u suhu, prvo u sredinu posude miješajući brašno i kvasac drvenom žlicom ili špatulom. Potom dodajte ulje, ocat i koricu limuna. Kada više ne budete mogli miješati, dovršite povezivanje sastojaka rukama. Ostavite sa strane 10-ak minuta.
  2. Zamijesite tijesto do kraja. Mijesite ga maksimalno 2-3 minute, ne duže. Ostavite ga na toplom da se diže oko sat i pol vremena, odnosno dok se smjesa ne udvostruči.
  3. Tijesto izvadite iz posude na pobrašnjenu podlogu i kratko premjesite kako biste ga oblikovali za banneton ili kalup za pečenje. Prebacite u banneton (kalup za kruh), pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže oko 45 min.
  4. 20 min prije upalite pećnicu na 250 °C i stavite posudu na dno pećnice u koju ćete poslije uliti vodu. Sa strane pripremite šalicu s toplom vodom. Kada je kruh spreman, smanjite temperaturu na 200 stupnjeva, stavite ga u pećnicu, i ulijte vodu u posudu ispod. Ako se dizao u bannetonu, prebacite ga u kalup za pečenje. i po želji zarežite vrlo oštrim nožem ili žiletom. Prije zarezivanja možete ga posuti s malo griza.
  5. Pecite oko 50 min ili dok ne čujete šuplji zvuk kada lupnete prstima po kruhu. Ostavite na rešetki da se ohladi.
Recipe Notes
  • Evo jednog zgodnog savjeta kojim se često služim kada radim s kvascem. Taj savjet pronašla sam u knjizi Emmanuela Hadjiandreoua: Kako napraviti kruh. Ako u prostoriji u kojoj mijesite kruh nije dovoljno toplo, zagrijte pećnicu na najnižu moguću temperaturu (kod mene je to 50°C), UGASITE JU, te posudu u kojoj se diže kruh stavite u pećnicu. Neka obavezno bude prekrivena plastičnom folijom, vlažnom krpom ili većom posudom.  Tako će vam se kruh puno lakše dignuti. Emmanuel to radi malo drugačije: on preporuča da se na rešetku stavi mokra krpa i na nju kruh, no meni je nekako zgodniji ovaj način.
  • Zašto koristimo vodu u pećnici? Zato da bismo proizveli vodenu paru koja će kruhu dati finu, hrskavu koricu. Također jedan od savjeta iz iste kuharice.
  • Nemate li pristup limunovoj korici, možete ju izostaviti. Ja ju stavim kada god kod kuće imam neprskani limun jer daje jednu finu dozu arome i svježine ovom kruhu.