Domaći njoki od cikle na smeđem maslacu
Njoki od cikle – meki, svilenkasti jastučići purpurne boje kratko zapečeni na mirišljavom smeđem maslacu, sa zericu limunova soka i hrskavom brokulom – što se tu ima ne voljeti? Za mene, ovo jelo je u potpunosti kompletno tek kada ga pospem sa svježe ribanim parmezanom i prstohvatom mljevenog, šarenog papra.
Servings Prep Time
55-60kom 90min
Servings Prep Time
55-60kom 90min
Ingredients
Za izradu njoka od cikle
Za njoke sa smeđim maslacem i brokulom
Instructions
Priprema tijesta za njoke
 1. Upali pećnicu da se grije na 210°C. Ciklu i krumpir dobro operi, začini solju i maslinovim uljem, izbockaj vilicom i svaki komad zamotaj u aluminijsku foliju. Biraj komade koji su podjednaki veličinom. Povrće je pečeno kada kroz njega nož prolazi s lakoćom.
 2. Izvadi povrće iz folije dok je još vruće (pazi na prste), pusti da se malo ohladi te ga oguli. I krumpir i ciklu naribaj na najsitniji ribež. Potom dodaj žumanjak i sol te sve lijepo izmiješaj.
 3. Postepeno počni dodavati brašno. Nemoj dodati sve odjednom jer ti možda neće biti potrebna cijela količina. Oblikuj tijesto u kuglu te ga podijeli na 4 dijela.
 4. Svaki dio oblikuj u valjke debljine 1 x 2 cm i reži na razmak od nekih 2 cm. Ako imaš daščicu za njoke, oblikuj ih na daščici. Ukoliko ćeš ih odmah kuhati, zagrij vodu dok ne proključa, dobro ju posoli i ubaci njoke. Kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
Priprema njoka s ciklom, smeđim maslacem i brokulom
 1. Skuhane njoke ocijedi od vode. Brokulu nakidaj na cvjetiće i blanširaj.
 2. Otopi maslac i zapjeni ga na tavi. Dodaj provansalsko bilje. Kada počne dobivati lagano smeđu boju i svoj predivan orašasti miris, dodaj njoke, brokulu i češnjak u prahu te sve kratko zapeci, 2-3 min.
 3. Posluži s malo cijeđenog soka limuna, ribanim parmezanom i paprom. Dobar tek!
Recipe Notes
 • Za njoke je vrlo važno kako ćeš usitniti krumpir (i ciklu, u ovom slučaju). Idealno bi bilo da imaš prešu za krumpir, no ukoliko ju nemaš, kao ni ja, možeš se poslužiti ribežom. Do sada sam probala svakakve metode i ova mi se pokazala najboljom. Štapni mikser i multipraktik će krumpir i ciklu pretvoriti u jako ljepljivu smjesu, što znači da bi trebalo puno više brašna za napraviti ove njoke. Tu metodu osobno izbjegavam. Više brašna – žilaviji njoki.
 • Za njoke uvijek obavezno biraj brašnastu vrstu krumpira.
 • 100 g brašna u ovom receptu je također količina koja ne mora nužno biti striktna i to iz više razloga. Može biti da će ti 100 g biti taman, a možda ćeš morati i dodati još malo brašna. To ovisi o udjelu proteina u tvojem brašnu, vlazi u zraku, te udjelu vlage u cikli i krumpiru. Ovi njoki su nešto mekši od klasičnih njoka s krumpirom.
 • S obzirom da smo nas samo dvoje kod kuće, ova mjera za njoke je nešto manja jer ne volim gomilati hranu. Ti ju slobodno udvostruči ili utrostruči ukoliko kuhaš za malo veću obitelj. 🙂
 • Površina na kojoj radiš njoke treba biti dobro pobrašnjena. Uz oštro brašno, super je podlogu posuti i rižinim brašnom jer će ono spriječiti lijepljenje.
 • Što veću količinu njoka kuhaš, to će im više vremena trebati da se skuhaju, osobito ako je riječ o njokima iz zamrzivača. Osobno, radijem ih skuham dio po dio ako je riječ o većim količinama.
 • Količine u receptu za njoke s brokulom i smeđim maslacem predviđene su za 1 osobu.