Pečena jaja na meksički način (huevos rancheros)
Huevos rancheros, tj. jaja na meksički način sastoje se od hrskave tortilje na koju slažemo ljutkasti sofrito od rajčica, čilija, luka i češnjaka koji neodoljivo miriše na kumin i slatku dimljenu papriku, začinsku kombinaciju koja se odlično slaže s grahom i pečenim jajima te daje autentičan meksički štih.
Servings Prep Time
2osobe 15min
Servings Prep Time
2osobe 15min
Ingredients
Instructions
  1. Na zagrijanoj tavi otopi svinjsku mast te na njoj kratko poprži narezani luk i nasjeckane ljute papričice. Potom dodaj protisnuti češnjak, slatku papriku i kumin te prži još nekoliko minuta.
  2. Dodaj nasjeckane rajčice, propirjaj ih nekoliko minuta, začini sa solju i paprom te pred kraj dodaj grah iz konzerve. Skloni tavu s vatre i ostavi ju sa strane.
  3. U drugoj čistoj tavi na otopljenoj masti kratko poprži tortilje s jedne i s druge strane dok ne postanu hrskave. Kada su gotove, izvadi ih na tanjure i po njima rasporedi propirjano povrće. U međuvremenu ispeci jaja, posloži ih na tortilje i pospi s malo izmrvljenog sira. Začini sa soli i paprom ako je potrebno te dodaj još malo graha ako želiš.
  4. Dobar tek!
Recipe Notes
  • Meksikanci u ovom jelu često koriste grah koji im je ostao od dan prije, a meni se kao najjednostavnijim rješenjem pokazao grah iz konzerve. Najbolje paše crveni grah, iako nekada znam i uzeti neku meksičku mješavinu povrća od Bonduellea ili bijeli grah iz Lidla koji dođe u crvenom umaku (on je onako slatkast).