Klasični pekmez od kajsija (marelica)
Slatki, mazivi pekmez od mirišljavih kajsija (marelica) za kojeg će se otimati svaka palačinka i buhtla! Pripremljen od tradicionalnih sastojaka, bez želina i dodatnog konzervansa.
Servings
8malih teglica
Cook Time
2sata
Servings
8malih teglica
Cook Time
2sata
Ingredients
Instructions
  1. Pripremu ovog pekmeza započni s čišćenjem marelica. Operi ih i očisti od koštica i eventualnih trulih dijelova. Nakon čišćenja, trebaš imati 2 kg voćne mase. Potom ih stavi u posudu u kojoj će se kuhati i prekrij ih šećerom da puste sok. Pusti ih da ovako stoje oko 4-6 sati na hladnom mjestu, a može i preko noći.
  2. Kada su marelice pustile sok, dodaj im svježe cijeđeni sok limuna, usitni ih štapnim mikserom te ih stavi kuhati.
  3. Kuhaj ih na laganoj do srednje jakoj vatri oko 2-2 i pol sata. Tijekom kuhanja moguće je da će se stvarati pjena koju je potrebno uklanjati žlicom. Neprestano ga miješaj kako ne bi zagorio.
  4. Kada želiš provjeriti je li pekmez dovoljno gust, zagrabi žličicu vrućeg pekmeza te ga stavi u frižider na tanjurić i ostavi tako 10-ak min. Ukoliko ti je gustoća pekmeza po tvom guštu, možeš ga maknuti s vatre, a ukoliko želiš da je gušći, još ga kuhaj.
  5. Kada je pekmez gotov, stavljaj ga u staklenke prethodno oprane u vrućoj vodi i sterilizirane na 120°C pola sata u pećnici.
  6. Nakon stavljanja pekmeza u staklenke, odmah ih čvrsto zatvori čistim metalnim poklopcem i pusti ih da se do ohlade do kraja.
  7. Spremi ih na tamno i hladno mjesto i tako čuvaj do godinu dana.
Recipe Notes
  • Ukoliko želiš da tvoj pekmez ima krupnije komadiće voća, ne moraš uopće ustinjavati kajsije štapnim mikserom ili ih možeš usitniti djelomično. Odluka je na tebi. 
  • Iako ja marelice ne gulim, neki ljudi ipak vole ukloniti kožu s njih. Meni se to čini kao nepotreban posao, no ti to, naravno možeš napraviti ukoliko ti koža smeta. Najjednostavnije bi bilo zarezati X na dnu svake marelice, uroniti ju nekoliko sekundi u kipiću vodu i potom oguliti. 
  • Duljina kuhanja može ovisiti o tome kakvu posudu koristiš i na kojoj temperaturi kuhaš pekmez. Ja sam ga kuhala na nešto slabijoj vatri pa mi je trebalo malo duže vremena.