Pravi, raženi kruh s kiselim tijestom
Rustikalnog izgleda, osebujnog mirisa, okusa i teksture, ovaj raženi kruh s kiselim tijestom drugačiji je od bilo kojeg kruha kojeg možeš pronaći po našim pekarama. Napravljen je po uzoru na tamne, izdašne kruhove kakve pronalazimo u njemačkoj i kuhinjama skandinavskih zemalja.
Servings
1kruh
Cook Time
45min
Servings
1kruh
Cook Time
45min
Ingredients
Prvi dan
Drugi dan
Instructions
 1. Starter pomiješaj s raženim brašnom i vodom u većoj posudi, pokrij te ostavi da fermentira preko noći na sobnoj temperaturi.
 2. Iduće jutro kalup za pečenje kruha obloži masnim papirom. Trebat će ti i plastični strugač te posuda s hladnom vodom.
 3. U drugoj posudi pomiješaj ostatak raženog brašna, sol, začine, lanene sjemenke i psyllium ljuskice. Njih prelij vrelom vodom i pomiješaj s drvenom žlicom. Istresi u prvu posudu gdje se nalazi starter te sjedini obje smjese. Bit će dosta ljepljivo, no neka te to ne obeshrabri.
 4. Prebaci smjesu u kalup. Ja si pomognem strugačem kojeg umočim u vodu po potrebi. Zagladi površinu tijesta, pazi da nema praznina u tijestu i pospi raženim brašnom. Ovako ćemo nakon pečenja dobiti lijepi uzorak.
 5. Pokrij kalup mokrom krpom ili plastičnom vrećicom i ostavi na sobnoj temperaturi 3-4 sata. Kruh treba malo narasti (nikako se neće uduplati) te se trebaju pojaviti male raspukline na površini tijesta. Ne bi smio prelaziti preko ruba kalupa.
 6. 20-ak minuta prije nego što staviš peći kruh, zagrij pećnicu na 240°C. Na dno pećnice stavi staru tepsiju za pečenje i pripremi šalicu vode. Nju izlij u tu tepsiju na dnu (pazi, stvorit će se para), smanji temperaturu na 220°C i stavi kruh na pečenje. Peci ga oko 45-50 min, odnosno dok ne dobije lijepu smeđu boju.
 7. Nakon što je pečen, odmah ga pažljivo izvadi iz kalupa (pazi, jako je vruć) i stavi na rešetku da se ohladi skroz do kraja. Prije rezanja pričekaj barem 12-24 sata.
Recipe Notes
 • Starter bi bilo dobro nahraniti minimalno 2 puta prije pripreme kruha ako prije toga nije hranjen redovito.
 • Temperatura vruće vode koju koristim je oko 60°C.
 • Ovisno o tipu raženog brašna koje ćeš koristiti za ovaj kruh, možda će biti potrebno dodati još malo vode. Vodi se vlastitim osjećajem, no pazi, tijesto ne smije biti tekuće.
 • Dimenzije mojeg kalupa su: 26 cm x 6 cm x 12 cm 
 • Ukoliko ne preferiraš začine koje koristim u ovom receptu, možeš ih ih izostaviti ili za početak smanjiti njihovu količinu.
 • Svaka pećnica je drugačija, stoga se može dogoditi da će u tvojoj pećnici ovom kruhu možda trebati 5 ili 10 minuta duže pečenja. Kada razrežeš raženi kruh i vidiš da je na dnu “gumenast”, to znači da ga je trebalo duže peći. U tom slučaju, prilagodi vrijeme pečenja.  
 • Još jedan znak po kojem možeš vidjeti da nije pečen do kraja je kada mu površina “utone” kada se krene hladiti. To se nikako ne bi smjelo dogoditi.