Kako se radi curry prah?
Saznajte kako sami kod kuće uz malo truda možete napraviti jednu od najpoznatijih mješavina začina na svijetu – curry prah. Ovo je curry mješavina na šrilankanski način, bez kurkume s dodatkom kajenskog papra.
  Servings Prep Time
  120g 15min
  Servings Prep Time
  120g 15min
  Ingredients
  Instructions
  1. Izvažite si sve sastojke, stavite ih u zasebne posudice i tostirajte svaki začin (osim curry listova) zasebno na suhoj, čistoj tavi debljeg dna. Svakom začinu potrebno je oko 2-4 min, a kad zamirišu i malo promijene boju, tada ćete znati da ste gotovi s tostiranjem. Pazite da vam ništa ne pregori.
  2. Pustite začine da se ohlade i sve ih prebacite u mlinac za kavu ili blender. Začine uvijek dodajem u nekoliko navrata, čisto da se lakše izmelju.
  3. Kad ste samljeli začine, dobili ste svoj vlastiti curry prah kojeg trebate spremiti na suho i hladno mjesto te potrošiti u roku od nekoliko mjeseci. Piece of cake!
  Recipe Notes
  • Tostiraju se svi začini, osim curry listova. Ovim postupkom začini razvijaju svoje arome.
  • Ja u ovu varijantu curry mješavine nisam dodavala kurkumu, čisto zato jer sam htjela odmak od onog klasičnog poimanja currya. Mogu reći da je zbog toga nešto drugačiji od komercijalnih curry začinskih mješavina koje sam imala priliku probati, a tostiranjem se dobije jedan dublji, “smoky” okus i miris. Ja znam raditi piletinu u curry umaku s ovim začinskim miksom, no odlično će se sljubiti i sa svinjetinom te junetinom.
  • Znaaaam da su neki od vas kad su vidjeli popis začina koji idu u ovaj curry pomislili: “Vidi ove kraljice, odakle samo izvlači sve ove začine, kao da ja to mogu nabaviti kod nas”. Znam, nije lako doći do svih ovih sastojaka, no to nemojte shvaćati kao prepreku već kao izazov. U curry mješavinu možete staviti i cimet, klinčiće, đumbir, muškatni oraščić, ili list lovora. Fora i je u tome da skombinirate one stvari koje VAMA pašu i do kojih možete doći. Poigrajte se okusima!
  • Što se tiče ljutine, ovaj curry prah svrstala bih u neku blažu varijantu. Odlikuje ga blaga ljutina te bogata aroma.
  Spread the love