Rezani kiseli kupus (ribanac) na 3 načina
Rezani kiseli kupus (ribanac) izvrsna je namirnica bogata vitaminom C koja se fantastično kombinira s najrazličitijim vrstama mesa i grahoricama. U ovom blog postu pišem ti sve detalje koje trebaš znati o lakto fermentaciji povrća, a donosim ti i 3 ideje kako u maloj količini ukiseliti rezani (ribani) kupus baš po svojem guštu.
Servings Prep Time
3kg kiselog kupusa 45min
Servings Prep Time
3kg kiselog kupusa 45min
Ingredients
Klasični kiseli kupus
Ljuti kiseli kupus
Funky ljubičasti kiseli kupus
Instructions
  1. Glavici kupusa ukloni oštećene listove, operi ju i ocijedi od vode. Nareži ju na četvrtine, a zatim naribaj na ribež ili nareži nožem na trakice.
  2. Sve to prebaci u veliku posudu, dodaj sol te kreni miješati i gnječiti rukama kako bi kupus pustio što više vode.
  3. Nakon jedno 7-8 min, kupus je već trebao pustiti dosta vode. Ukoliko radiš jednu od ove dvije začinjene verzije, sada dodaj mljevene začine i još kratko izmiješaj s kupusom. Prebaci ga u čistu, suhu, hladnu staklenku tako da ostaviš barem 6-7 cm do vrha otvora. Prelij vodom koju je kupus trebao pustiti tijekom gnječenja.
  4. Uzmi prozirnu plastičnu vrećicu prethodno napunjenu s običnom vodom i pažljivo ju stavi kao uteg u staklenku s kupusom. Cilj nam je da je sav kupus uronjen u slanu otopinu te da nema pristup zraku. Staklenku nije potrebno zatvarati poklopcem.
  5. Ostavimo ju na tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi, između 16 i 24 Celzijusa. Svako malo provjerimo kako napreduje fermentacija, pripazimo treba li možda dodati još slane otopine i sl. Kiseli kupus je gotov onda kada si ti zadovoljan/na njegovim okusom.
  6. Kada skužiš da je kupus postigao zadovoljavajući okus, prebaci ga u frižider kako bi se fermentacija usporila.
Recipe Notes
  • Ovisno o vrsti kupusa, dobu godine kada je ubran i njegovoj svježini, postoji mogućnost da u fazi gnječenja neće pustiti dovoljno tekućine da sav bude uronjen u slanoj otopini. To mi se dogodilo upravo s crvenim kupusom. Neka te to ne brine: dovoljno je u vodi otopiti sol i potom ju nadoliti tamo gdje ti fali tekućine. Međutim, nije svejedno koji omjer vode i soli ćeš koristiti. Drži se ove formule: (voda u gramima) x 2.5/100. Primjerice, ako ti fali 200 g vode, onda 200 pomnožiš s 2.5 i podijeliš sa 100 te dobiješ 5. Toliko grama soli trebaš otopiti u vodi.
  • Zabilježi si datum kada je započela fermentacija. To najlakše možeš napraviti tako da napišeš datum na naljepnicu i zalijepiš ju na staklenku.