Sarma po receptu moje bake
Sarma – apsolutna miljenica svih generacija oko koje se zimi tako rado okupljamo za zajedničkim stolom. U ovom postu donosim ti pregršt uputa, savjeta i trikova za meni najdražu, slavonsku sarmu po receptu moje bake. Mi ju volimo baš ovakvu – pikantnu, masnu i slasnu.
Servings Prep Time
20-akvaljaka sarme 3,5sata
Servings Prep Time
20-akvaljaka sarme 3,5sata
Ingredients
Za sarmu
Za zapršku
Instructions
  1. Kiselom kupusu pažljivo odvoji listove. Ovisno kako velike ili male valjke sarme voliš, trebat će ti 15-20 listova + još nekoliko dodatnih listova za dno posude i prekrivanje sarme tijekom kuhanja. Ukoliko je kupus jako kiseo i/ili slan, operi ga kratko u hladnoj vodi. Ukoliko primjetiš da listovi imaju izražene, tvrde žile, odstrani ih oštrim nožem. Taj korak ponovi sa svim listovima, a te ostatke sačuvaj.
  2. Pripremi veću posudu za kuhanje tako da dno premažeš sa svinjskom masti. Na to stavi lošije, pokidane listove kupusa koje nisi mogao/la iskoristit za motanje sarmica. Ovdje možeš iskoristiti i tvrde ostatke kupusa. Ovaj korak spriječit će da sarma zagori tijekom kuhanja.
  3. Luk i češnjak nasjeckaj što sitnije te dodaj mljeveno meso, rižu, jaje, krušne mrvice, sol, papar, slatku i ljutu papriku. Sve dobro izmiješaj rukama. Uzmi komad nadjeva, položi ga na donji dio lista kupusa i čvrsto zamotaj u sarmicu. To ponovi s ostatkom nadjeva dok ga ne potrošiš.
  4. Kada si smotao/la sve sarme i poslagao/la ih jednu do druge, uzmi još 2-3 lista kupusa i prekrij sarme. Na to stavi opterećenje, poput manjeg poklopca ili manjeg tanjura koji ti pomoći da sarme ostanu jedna uz drugu i da se ne odmotaju. Prelij s vodom da sarme budu u potpunosti prekrivene i stavi kuhati na srednje jaku vatru.
  5. Nakon što prvi puta proključa, sarmi će biti potrebno barem 2-2,5 sata da se skuha.
  6. Kad vidiš da je sarma kuhana, napravi sa strane u zapršku tako što ćeš u manjoj posudi otopiti mast, dodati brašno i popržiti ga te pred kraj dodati slatku papriku i sve dobro izmiješati. Pažljivo da paprika ne zagori. Potom zapršku dodaj u sarmu, pusti da još lagano kuha 10-ak min i posluži ju s domaćim kruhom ili pire krumpirom. Dobar tek!