Škotski cranachan s malinama
Brzi desert s malinama koji se ne peče. Što kažeš, zvuči primamljivo, zar ne? Cranachan je tradicionalni škotski desert s malinama, zobenim pahuljicama i viskijem kojim se slavi dozrijevanje i berba malina u lipnju. Zaslađen je medom i odmah je spreman za posluživanje! Odličan desert za iznenadne goste.
  Servings Prep Time
  4osobe 15min
  Servings Prep Time
  4osobe 15min
  Ingredients
  Instructions
  1. Najprije tostiraj zobene pahuljice na suhoj tavi na srednje jakoj vatri da zamirišu. Pazi da ne zagore. Kada su gotove, ostavi ih da se ohlade.
  2. Potom izradi dobro ohlađeno slatko vrhnje. Pomiješaj ga s 60 ml tekućeg meda (oko 3 žlice), viskijem i skyrom i sve dobro sjedini sa špatulom. Ostatak meda sačuvaj za maline. Dodaj zobene pahuljice.
  3. Svježe maline izgnječi s vilicom (čak i ne moraš do kraja, može ostati i nekoliko cijelih) te ih pomiješaj s ostalim medom. U čaše najprije slaži sloj kreme, pa sloj malina i potom sloj kreme. Dekoriraj s malo tostiranih zobenih pahuljica i ostatkom svježih malina.
  4. Posluži najbolje odmah.
  Recipe Notes
  • Kod ovako jednostavnih deserata iznimno je važna kvaliteta svakog pojedinačnog sastojka. Biraj samo najbolje, slatke maline, kvalitetno slatko vrhnje, pravi med i naposlijetku, viski. E sad, najbolje bi bilo koristiti škotski, malt viski zbog njegove jedinstvene arome. Ako ga inače ne pješ, jasno mi je. Nećeš kupiti bocu pića samo zbog ovog deserta. Mooožeš ga i izostaviti iz ovog recepta, osobito ako ga želiš poslužiti djeci, no onda to više nije pravi cranachan. Sve u svemu, bit će to i dalje fin i pristojan ljetni desert.
  • Moje maline su bile izuzetno mirišljave i slatke tako da ih nisam imala potrebu puno zaslađivati. Imaš li kiselije maline, možeš dodati više meda.
  • Obavezno koristi tekući med. Ako koristiš med koji je kristalizirao, osjetit ćeš  to u kremi.