Irski soda kruh s medvjeđim lukom
Kruh bez kvasca i bez dizanja, od samo nekoliko sastojaka. Svoju prelijepu zelenu boju i karakterističan miris po češnjaku duguje upravo svježim listovima medvjeđeg luka. A gotov je za manje od sat vremena!
  Servings Prep Time
  1manji kruh 10min
  Cook Time
  30min
  Servings Prep Time
  1manji kruh 10min
  Cook Time
  30min
  Instructions
  1. Upali pećnicu da se grije na 200 °C. Obloži tepsiju u kojoj ćeš peći kruh papirom za pečenje.
  2. Listove medvjeđeg luka operi, posuši i nasjeckaj nožem. Izmiksaj ih s kefirom u blenderu oko 30 sekundi.
  3. Brašno prosij skupa sa sodom bikarbonom i soli u malo veću zdjelu. Napravi udubinu u sredini i izlij kefir istovremeno miješajući dok se smjesa ne sjedini. Nemoj ga previše mijesiti.
  4. Na dobro pobrašnjenoj podlozi tijesto oblikuj u kuglu. Zareži ga nožem tako da napraviš križni oblik. Peci oko 25-30 min, odnosno dok čačkalica zabodena u kruh ne izađe suha. Još jedan test kojim možeš vidjeti je li pečen je da lupneš kruh po donjoj strani – trebao bi zvučati šuplje.
  5. Pusti ga da se ohladi i onda navali!
  Recipe Notes
  • Za ovaj soda kruh koristim domaći kefir kojeg sama radim pomoću kefirnih zrnaca. Umjesto njega, možeš koristiti i kefir iz trgovine.
  • Da bih dobila ravnomjernu zelenu boju, ja sam listove divljeg luka izmiksala u blenderu s kefirom, no ako želiš preskočiti taj korak, samo sitno nasjeckaj listove i umijesi ih u tijesto. Boja neće biti ovakva, ali okusom će i dalje biti odličan.