Začinska bijela palenta s filetom brancina
Znaš ono kad si želiš napraviti neko fensi šmensi jelo kod kuće i zadiviti svoju drugu polovicu, a ne želiš bankrotirati i potrošiti 4 sata na pripremu? Danas za tebe imam jedan super recept koji svatko od nas može pripremiti doma: bijela palenta aromatizirana svježim peršinom i češnjakom s filetom brancina.
Servings Prep Time
3osobe 40min
Servings Prep Time
3osobe 40min
Ingredients
Instructions
Priprema ribe
 1. Ribu je najprije potrebno očistiti. Ukoliko si želiš skratiti postupak pripreme, zamoli da ti je očiste u ribarnici. Kupuješ li ju u trgovini, riba je već najčešće očišćena od ljuskica, škrga i iznutrica.
 2. Filetiranje započni tako da ribi najprije odstraniš glavu. Zatim ju oštrim, tankim nožem zareži s leđne strane i tako polako i pažljivo odvajaj meso od kostiju. Nastoj da rez bude što uredniji i da što manje mesa ostaje na kostima. Kada odvojiš filet s jedne strane, isti postupak ponovi na drugoj strani. Meso odvajaj od repa prema glavi. Peraje odstrani, a od ostataka možeš skuhati riblji temeljac.
 3. Pincetom za riblje kosti izvadi preostale sitne kosti koje se nalaze na sredini fileta. Njih lako možeš napipati prstima. Sada su fileti spremni za pečenje.
 4. Limun operi i osuši od vode. Razreži ga na polovice ili na četvrtine, kako ti je draže. Potom ga propeci na suhoj tavi dok ne zamiriše i lagano potamni, 3-4 min. To će mu dati posebniju aromu i okus. Tavu operi i započni s pripremom ribe.
 5. Ribu posoli s obje strane neposredno prije pečenja. Zagrij tavu, dodaj maslinovo ulje i stavi peći filet na stranu na kojoj se nalazi koža. Peci 2-3 minute, zatim okreni i peci još 1-2 minute, ovisno o jačini vatre.
 6. U međuvremenu skuhaj palentu.
Priprema bijele palente
 1. Stavi vodu da zakuha do ključanja, potom smanji temperaturu te dodaj sol i palentu. Kuhaj 6-7 minuta neprestano energično miješajući.
 2. Zadnju minutu kuhanja dodaj sitno nasjeckani svježi peršin, češnjak u prahu i listiće maslaca te sve dobro izmiješaj dok se svi sastojci ne sjedine.
 3. Posluži toplo uz salatu od cherry rajčica, luka i maslina te grilani limun čiji sok pokapaj po ribi. Ma za prste polizati. Dobar tek!
Recipe Notes
 • Za ovaj recept možeš koristiti brancin iz uzgoja, divlji brancin ili neku drugu bijelu ribu poput orade. 
 • Iako se u nekim drugim receptima suhi i svježi peršin mogu koristiti naizmjenično, ovdje obavezno koristi svježu peršin.
 • kada pripremam palentu na ovaj način, ja ju volim malo slaniju. Ti količinu soli u palenti možeš korigirati sukladno svojim preferencijama.