Zobeni keksi s crnom čokoladom i lješnjacima
Tvojoj potrazi za finim, domaćim keksima napravljenim od cjelovitih sastojaka službeno je došao kraj: ovi zobeni keksi s integralnim pirovim brašnom, crnom čokoladom i hrskavim lješnjacima univerzalni su recept za bilo koje godišnje doba. Zahvaljujući kokosovom ulju i smeđem šećeru, ostaju dugo mekani, tj. onoliko dugo koliko uspiju izdržati u kutiji za kekse. 🙂
Servings
18-akkeksa
Cook Time
12min
Servings
18-akkeksa
Cook Time
12min
Ingredients
Instructions
  1. Lješnjake kratko tostiraj na suhoj tavi kako bi se kožica lakše ogulila. Grubo ih nasjeckaj skupa s crnom čokoladom te pomiješaj sa brašnom, praškom za pecivo, zobenim pahuljicama, šećerom i začinima. Ukoliko koristiš krupne zobene pahuljice, prethodno ih kratko samelji u multipraktiku.
  2. Jaja umuti pjenjačom sa soli, a kokosovo ulje, ukoliko je kruto, otopi na laganoj vatri pa pusti da se ohladi na sobnu temperaturu. Pomiješaj suhu i mokru smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Bit će malo teže za izmiješati, ja si pomognem s drvenom žlicom ili kuhačom. Smjesa treba biti ljepljiva te ne smije biti suhih dijelova.
  3. Upali pećnicu da se grije na 190°C (375°F), a dvije tepsije obloži papirom za pečenje. Odvajaj dio smjese te stavljaj na tepsiju, cca 40 g. Ne moraš se mučiti oko oblikovanja, ljepše će ispasti ako su malo nepravilni rubovi. Keksi će narasti, no ne puno.
  4. Peci ih 11-12 min na srednjoj rešetki. Kada su pečeni, pusti ih da se ohlade još kratko na tepsiji, a potom ih prebaci na rešetku za hlađenje da se ohlade skroz do kraja.
  5. Čuvanje: pospremi ih u staklenu ili limenu kutiju za kekse i čuvaj na sobnoj temperaturi oko tjedan dana.
Recipe Notes
  • Ukoliko želiš, smjesu za ove kekse možeš staviti na hlađenje u frižider cca 30 min. Smjesa će se malo stisnuti te će ih biti lakše za oblikovati, no ovaj korak nije nužan.