Go Back
+ servings

Recept za tahini (pastu od sezama)

Mateja Zvirotic Andrijanic
Tahini je gusta pasta koja se dobiva mljevenjem sezamovih sjemenki koje mogu biti prethodno tostirane ili netostirane. Iako ga je danas lakše pronaći u hrvatskim trgovinama nego prije nekoliko godina, to je sastojak kojeg je, uz malo volje i strpljenja, vrlo lako napraviti kod kuće!
No ratings yet
Prep Time 25 minutes
Total Time 25 minutes
Course Condiments
Cuisine Middle Eastern
Servings 1 teglica tahinija

Ingredients
  

  • 350 g sjemenki sezama (bijelih, zlatnih ili crnih)
  • 3 žlice ulja (maslinovog ili suncokretovog)
  • dobar prstohvat soli

Instructions
 

  • Sjemenke tostiraj na suhoj tavi na srednje jakoj vatri 5-6 minuta. Pri tome sezam miješaj drvenom kuhačom da ne zagori, inače bi tahini mogao ispasti gorak. Znat ćeš da je gotovo kad pojedine sjemenke krenu raditi šou po tavi i kad se bude čulo učestalo pucketanje. Tada ih treba skloniti s vatre i pustiti sezam da se malo ohladi.
  • Dodaj sjemenke u multipraktik i kreni miksati dok se sezam ne počne pretvarati u pastu. Tada dodaj malo soli i ulje i nastavi s miksanjem dok ne dobiješ pastu koja je glatka i kremasta. Ovisno o jačini multipraktika, to može potrajati i 15-20 min, a može trajati i kraće. Obavezno radi pauze između blendanja i ne posustaj dok ne dobiješ konzistenciju paste koja će ti najbolje odgovarati.

Notes

  • U ovom receptu vrlo važnu, gotovo presudnu ulogu igra multipraktik kojeg ćeš koristiti. Naime, što je jači multipraktik, to ćeš brže dobiti tahini pastu koja će imati lijepu konzistenciju i teksturu.  Trenutno koristim Electroluxov multipraktik koji je star oko 5 godina te ima snagu od 700 W. To nije naročito snažan multipraktik, no do sada me nije nikada iznevjerio. Imam i blender istog brenda i njega (ili bilo koji drugi) nikada ne koristim za izradu ovakvih pasta ili maslaca od orašastih plodova. Za to mi je puno praktičniji multipraktik zbog veće oštrice koju ima. Ako imaš blender koji je jači i bolji, možeš probati i s njime napraviti tahini, no tu ti ne mogu reći koliko će sam proces trajati.
  • Konzistencija tahinija koju dobijem s ovim omjerom ulja i sjemenki sezama je vrlo gusta, s pokojom sjemenkom koja zna zaostati u blendanju. Osobno mi to ne smeta niti to osjetim u jelima u koje dodajem tahini, no ako želiš glatkiju teksturu možeš povećati količinu ulja. Pazi samo da ulje koje koristiš bude što neutralnije kako ne bi značajno utjecalo na sam okus tahini paste.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Nutritional information provided is an estimate based on ingredients data and should be used for informational purposes only. Actual nutritional content may vary based on factors such as portion size, preparation methods and ingredients used.