Curry – 5 najvećih zabluda + recept za curry prah

,
Saznajte kako sami kod kuće uz malo truda možete napraviti jednu od najpoznatijih mješavina začina na svijetu – curry prah. Ovo je curry mješavina na šrilankanski način, bez kurkume s dodatkom kajenskog papra.

Obožavam sama raditi svoje mješavine začina!

Obooožaaavam.

Jesam li to već prije spomenula? Mislim da jesam. Ako ne, mogli ste to skužiti u mojim postovima o provansalskim travama te o pumpkin pie spiceu, jednima od mojih omiljenih začinskih mješavina iz kućne radinosti.

Volim kada sama napravim nešto što većina ljudi kupuje gotovo u trgovini. Volim uložiti dodatan trud u pripremu nekog jela. Na taj način, kao da pojačavam iščekivanje i uzbuđenje koje traje do prvog zalogaja pripremljenog s tim novim sastojkom. Nekada je to biljno mlijeko, nekada redukcija aceta balsamica, nekada ghee maslac. Nekada su to začinske mješavine.

Zapravo, kada posegnem za svojim šarenim bočicama punim mirisnih, opojnih biljaka i sjemenki i krenem isprobavati različite kombinacije začina, donekle se osjećam kao Debbie Reynolds u Halloweentownu. Kužite, onako, pomalo vještičje.

via GIPHY

E zato je sada stigao trenutak kada vam želim pokazati kako sami možete napraviti svoj curry prah.

curry prah (začinska mješavina)

Što je to zapravo curry?

Curry (kari) je danas vrlo raširen termin među gurmanima. Mislimo da o njemu znamo sve. Međutim, priča vezana uz curry puno je šira i kompliciranija nego što se to čini na prvu. Zato sam vam ga odlučila predstaviti kroz nekoliko najvećih zabluda koje postoje i u koje sam i sama vjerovala, puno prije nego što sam postala odlučna u namjeri da saznam nešto više o ovom fantastičnom gastro pojmu.

Zabluda br.1 : Riječ “curry” odnosi se na jedan začin.

Ok, ovo nije nešto u što sam osobno vjerovala jer sam manijak koji voli čitati sitna slova na deklaracijama prehrambenih proizvoda, no znala sam ovakve miskoncepcije čuti od drugih ljudi.

Dakle, ovo nije točno. Riječ “curry” zapravo se koristi u različitim okolnostima te prema tome ima nekoliko drugačijih značenja.

a) U kontekstu začina, curry je kompleksna mješavina začina za koju ne postoji jedan, čaroban recept. Štoviše, postoje deseci raznih recepata za curry prah, a sastojke i točne omjere određuje upravo osoba koja će s njime kuhati. Lakshmi, Sutton i Kalustyan u svojoj knjizi “The Encyclopedia of Spices & Herbs” (koju vam toplo preporučam) tako razlikuju madras, malezijski, singapuranski. vindaloo i šrilankanski curry prah. I to su samo neke od najpoznatijih vrsta.

Najčešći začini koje možemo pronaći u curryu su: korijander, kumin, kardamom, komorač, čili papričice, đumbir i kurkuma, no treba biti svjestan da se broj i vrsta začina koji se koriste razlikuju od zemlje do zemlje.

Tostirani začini za pripremu curry praha

b) Ipak, postoji curry drvo (Murraya koenigii) koje raste diljem Indije, a njegovi (svježi ili osušeni) listovi intenzivno se koriste u kuhinjama južne Indije i Šri Lanke. Kod nas je curry listove malo teže nabaviti, osobito ako ne živite u Zagrebu, no sve se češće može vidjeti na policama trgovina azijskom hranom. Izgledom podsjećaju na listove lovora, samo su nešto manji. Aroma im je lagano citrusna, a okus malo gorkast. Kažu da su svježi curry listovi neusporedivo bolji od sušenih, no ja sam ih silno željela probati bez obzira na to što sam znala da ne mogu doći do ovih svježih.

Naposlijetku sam ih sasvim slučajno kupila u Lisabonu, budući da tamo postoji pregršt specijaliziranih azijskih trgovina i restorana. I cijene su smiješno niske naspram cijena kod nas, a pakiranja su ogroooomna.

S obzirom na to da je ova mješavina začina za curry koju ću vam predstaviti inspirirana šrilankanskom kuhinjom, ja u njoj koristim curry listove, no vi ih slobodno možete izostaviti ili zamijeniti nekim drugim začinom po vašoj želji.

začini za curry prah

c) Postoji i treće, najopćenitije značenje currya. Znalci s Wikipedije kažu da riječ “curry” vjerojatno potječe od tamilske riječi “kaṟi“, što se otprilike može prevesti kao “umak”. Sama ta činjenica nam već dosta govori o tome u kakvim jelima se ovaj začinski miks često koristi. Tako curry označava i jelo pripremljeno u umaku – to može biti gotovo bilo koja vrsta mesa, morski plodovi, razne vrste povrća i sl., a najčešće se poslužuje s rižom.

Zabluda br. 2: Curry je sastavni dio indijske kuhinje.

Curry prah zapravo nije tipičan sastojak kojeg koriste autentični indijski kuhari. Riječ je o britanskom izumu koji datira još u 18. stoljeće, a koji je osmišljen kako bi britanski kolonijalisti koji su se vraćali u matičnu zemlju mogli kod kuće rekreirati okuse koji su ih podsjećali na Indiju i indijsku kuhinju.

Osim toga, curry se pojavljuje i u kuhinjama drugih zemalja, kao što su Japan, Kina, Pakistan, Tajland, Karibi, čak i neke afričke zemlje. Zato je pogrešno vjerovati da je curry vezan isključivo za Indiju.

Ono što doista je neizostavan sastojak indijske kuhinje je garam masala, još jedna poznata mješavina začina, no priču o tome ću ostaviti za neki drugi post.

Zabluda br. 3: Kurkuma može poslužiti kao zamjena za curry prah.

Nažalost, NE. Ovaj prah predivne žute boje dobiva se od rizoma svježe kurkume te je čest (ali, ne i nužan) sastojak currya. Pripada porodici đumbira, a okus joj je relativno blag, citrusan i suptilan. Kao takva, jednostavno ne može parirati raznovrsnosti i kompleksnosti okusa koji imaju curry mješavine. Jedino što možete dobiti u ovom slučaju je lijepa boja koja samo izgledom podsjeća na curry prah.

Zato je uvijek dobro kod kuće imati unaprijed pripremljenu bočicu ovog svestranog začinskog miksa.

Zabluda br. 4: Curry prah pikantnost dobiva od čili papričica.

I da i ne. Zapravo, ne isključivo. Čili papričice se doista koriste u većini curry mješavina, no ono što značajno može doprinijeti njegovoj ljutini su najčešće kvalitetni papar, crna gorušica i đumbir u prahu.

Zabluda br. 5: Curry je isključivo žute boje i jako, jako je ljut.

Ni ovo nije točno do kraja, osobito ako znamo da kurkuma nije nužno sastavni dio svih curry mješavina. Primjerice, Tajlanđani razlikuju 3 osnovne vrste currya: crveni, žuti i zeleni. Crveni je najčešće najljući zbog dodatka crvenih ljutih papričica, a zeleni je najblaži. Isto tako, japanski i jamajkanski curry na glasu su kao jedni od najblažih.

Dakle, cijela ova priča svodi se na činjenicu da je kuhar taj koji odlučuje o razini ljutine. To je još jedna prednost pripremanja vlastitih začinskih mješavina kod kuće: sve radite točno po svom guštu.

Kako koristiti curry prah?

Curry prah jelu ne daje samo okus i boju, već i gustoću. Dakle, djeluje i kao zgušnjivač, osobito ako ste se odlučili u vaš curry miks dodati kurkumu. Međutim, mislim da je dobro imati na umu da nije dobro dodavati previše kurkume jer time gubite pikantan okus tipičan za curry. S druge strane, nemojte ni pretjerati u količini curry praha kojeg koristite u receptu.

Možete ga koristiti kao suhu marinadu za meso ili posuti po krumpiru pa ga zapeći u pećnici (obožavam ovu kombinaciju!). Dodajte ga u povrtne popečke ili u omiljeni humus, mogli biste se iznenaditi koliko dobro funkcionira!

A sad kad smo naučili nešto novo i/ili se prisjetili nekih već naučenih stvari, idemo miksati!

 

Kako se radi curry prah?

Mateja Zvirotic Andrijanic
Saznajte kako sami kod kuće uz malo truda možete napraviti jednu od najpoznatijih mješavina začina na svijetu – curry prah. Ovo je curry mješavina na šrilankanski način, bez kurkume s dodatkom kajenskog papra.
No ratings yet
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Course Spices
Servings 120 g

Ingredients
  

 • 30 g sjemenki korijandera
 • 20 g kumina
 • 15 g crnog papra
 • 15 g piskavice
 • 10 g crne gorušice
 • 10 g sjemenki komorača
 • 10 g kardamoma
 • 10 g kajenskog papra
 • 1 g curry listova (ako možete nabaviti)

Instructions
 

 • Izvažite si sve sastojke, stavite ih u zasebne posudice i tostirajte svaki začin (osim curry listova) zasebno na suhoj, čistoj tavi debljeg dna. Svakom začinu potrebno je oko 2-4 min, a kad zamirišu i malo promijene boju, tada ćete znati da ste gotovi s tostiranjem. Pazite da vam ništa ne pregori.
 • Pustite začine da se ohlade i sve ih prebacite u mlinac za kavu ili blender. Začine uvijek dodajem u nekoliko navrata, čisto da se lakše izmelju.
 • Kad ste samljeli začine, dobili ste svoj vlastiti curry prah kojeg trebate spremiti na suho i hladno mjesto te potrošiti u roku od nekoliko mjeseci. Piece of cake!

Notes

 • Tostiraju se svi začini, osim curry listova. Ovim postupkom začini razvijaju svoje arome.
 • Ja u ovu varijantu curry mješavine nisam dodavala kurkumu, čisto zato jer sam htjela odmak od onog klasičnog poimanja currya. Mogu reći da je zbog toga nešto drugačiji od komercijalnih curry začinskih mješavina koje sam imala priliku probati, a tostiranjem se dobije jedan dublji, “smoky” okus i miris. Ja znam raditi piletinu u curry umaku s ovim začinskim miksom, no odlično će se sljubiti i sa svinjetinom te junetinom.
 • Znaaaam da su neki od vas kad su vidjeli popis začina koji idu u ovaj curry pomislili: “Vidi ove kraljice, odakle samo izvlači sve ove začine, kao da ja to mogu nabaviti kod nas”. Znam, nije lako doći do svih ovih sastojaka, no to nemojte shvaćati kao prepreku već kao izazov. U curry mješavinu možete staviti i cimet, klinčiće, đumbir, muškatni oraščić, ili list lovora. Fora i je u tome da skombinirate one stvari koje VAMA pašu i do kojih možete doći. Poigrajte se okusima!
 • Što se tiče ljutine, ovaj curry prah svrstala bih u neku blažu varijantu. Odlikuje ga blaga ljutina te bogata aroma.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Nutritional information provided is an estimate based on ingredients data and should be used for informational purposes only. Actual nutritional content may vary based on factors such as portion size, preparation methods and ingredients used.

Did you make this recipe?

Tag @foodandmood on Instagram and hashtag it #foodandmood so we can see it!

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.