dzem od šljiva pečenih u rerni

Džem od pečenih šljiva i začina za medenjake

, ,
Published:
Updated:
Ovaj vrlo poseban, a sasvim jednostavan način pripreme džema sastoji se od pečenja šljiva u pećnici zajedno sa začinima za medenjake i desertnim vinom, i to bez potrebe dodavanja šećera. Rezultat je gusti, kremasti namaz koncentriranog voćnog okusa koji ćeš obožavati kao punjenje za buhtle, namaz na kruhu ili na finim, toplim palačinkama.
džem od pečenih šljiva iz pećnice, bez dodanog šećera

Džem od pečenih šljiva mi je jedno od gastro otkrića turobne 2020. godine. S trona skida sva ona fensi šmensi jela koja sam probala u zadnje vrijeme.

Zašto?

Više je razloga.

Toliko sam puta čula za taj famozni pekmez (iliti džem, kako vam drago zvati ga) od šljiva koji se peče u pećnici. Od gospođa na našoj brodskoj pijaci, od svoje bake, u starim kuharicama… sjećam se da sam ga vidjela i na blogu kod Andree Cukrov, a nedavno ga je radila i Marija s bloga The Hungry Apron (hvala cure za inspiraciju).

Pomislila sam: “Tu mora da ima nešto dobro. Mateja, ima da zasučeš rukave.”

I tako sam odlučila da je vrijeme da odem na svoj omiljeni Trešnjevački plac po zalihu krupnih, plavih šljiva i započnem svoju malu šljivoavanturu.

Kako se pravi džem od šljiva bez dodanog šećera?

Šljive sam oprala, razrezala ih na polovice i uklonila im koštice. Prebacila ih u tepsiju i tu došla u prvu dilemu: staviti šećer ili ne? Što sa začinima? Da dodam neki alkohol?

očišćene šljive spremne za pripremu džema iz pećnice

Macerirala sam ih pola sata prije pečenja u likerskom vinu i začinima za medenjake (pumpkin pie spice), a šećer na kraju nisam dodavala.

dodavanje likerskog vina u očišćene šljive

(pun pogodak)

Tutnula sam ih u pećnicu, promiješala svakih pola sata i voila! Nakon nekih sat i 40 min dobila sam savršeno pečene šljive koncentriranog okusa boje rubina koje su se raspadale od mekoće.

A tek miris koji se širio kućom za vrijeme pečenja…

Moja preporuka je da kad završiš s pečenjem ovog džema obavezno pri ruci imaj šnitu friškog, toplog kruha s kojim ćeš pokupiti sve one zaostale guste sokove koje ne možeš ostrugati žlicom s tepsije.

Daaa, i ono karamelasto oko rubova!

Nije nadomet i malo maslaca jer ipak svaki pekmez prije pospremanja u teglice treba i pošteno degustirati.

pekmez od pečenih šljiva

Prednosti i nedostaci ovako pripremljenog džema

  1. Najveći i najozbiljniji problem kod ovako pripremljenog džema je što ćeš ga, nažalost… jako brzo pojesti. Jer je neodoljiv.
  2. Nećeš dobiti jako veliku količinu. S obzirom da ovdje ne koristimo šećer koji, osim što daje na slatkoći ujedno daje i na masi džema, ovakvim postupkom pripreme dobiva se nešto manja količina konačnog proizvoda.
  3. Šećer ujedno djeluje i kao konzervans, a s obzirom da je ovdje izostavljen, nisam sigurna da ovaj džem može stajati do godinu-dvije dana kao klasična zimnica, iako sam od ljudi koji ga rade svake godine čula da može stajati dugo. Ja se s time nisam previše zamarala zato što ga nisam radila u velikim količinama i zato što znam da nema šanse da kod nas izdrži duže od nekoliko tjedana. 🙂

Zablude vezane uz pečeni džem od šljiva

Uprskat će mi cijelu pećnicu pa ću ju morat ribati tri dana nakon toga.

Neće. Jednostavno neće. Samo šljive promiješaj svakih pola sata te povremeno pusti da izađe iz pećnice para koja se nakupila (pazi ruke i lice). Ako vidiš da ti se na rubovima tepsije počinju stvrdnjavati sokovi od šljive, zarotiraj tepsiju na pola pečenja.

Kakav je to džem bez šećera? To će biti prekiselo.

Opet, neće. Isprobala sam i pekmez od šljiva bez ikakvih začina i moram priznati da mi je ovo dosta bolja varijanta. Naime, začini koji se nalaze u pumpkin pie spice mješavini pojačavaju dojam slatkoće šljiva i lijepo komplimentiraju njihovom okusu. Likersko vino također pojačava prirodni okus šljiva.

Umjesto njega, možeš koristiti i rum, viski, prošek ili recimo muškat žuti.

Ako baš zbilja voliš jako slatke džemove ili imaš kiselkastije šljive, dodaj onoliko šećera koliko misliš da treba.

Moj zaključak: U ovaj džem od pečenih šljiva nije potrebno uložiti previše truda i vremena, a kao rezultat dobivamo izuzetno ukusan i zdrav domaći voćni namaz kojeg ćete obožavati. Imat ćeš osjećaj kao da jedeš najfiniji i najskupocjeniji pekmez na svijetu.

Što nije daleko od istine.

džem od pečenih šljiva iz rerne

Zato, imaš li u svojo blizini dragu osobu koja voli šljive, pokloni joj jednu teglicu ovog džema. Garantiram, uljepšat ćeš joj dan.

dzem od šljiva pečenih u rerni

Džem od pečenih šljiva i začina za medenjake (bez šećera)

Mateja Zvirotic Andrijanic
Ovaj vrlo poseban, a sasvim jednostavan način pripreme džema sastoji se od pečenja šljiva u pećnici zajedno sa začinima za medenjake i desertnim vinom, i to bez potrebe dodavanja šećera. Rezultat je gusti, kremasti namaz koncentriranog voćnog okusa koji ćeš obožavati kao punjenje za buhtle, namaz na kruhu ili na finim, toplim palačinkama.
No ratings yet
Prep Time 15 minutes
Baking time 1 hour
Total Time 1 hour 45 minutes
Course Dessert, Jams
Servings 3 manje teglice

Ingredients
  

  • 1,5 kg plavih šljiva (očišćenih)
  • 1 žličica začina za medenjake (pumpkin pie začina)
  • 3-4 žlice desertnog vina (muškat, prošek…)

Instructions
 

  • Operi šljive i raspolovi ih. Pripremi malo dublju tepsiju za pečenje i u nju poslaži tako pripremljene šljive.
  • Pospi ih sa začinima i alkoholom te pusti da se maceriraju barem pola sata prije nego ih staviš peći. 10 min prije pečenja upali pećnicu da se grije na 200°C.
  • Tepsiju sa šljivama stavi na srednju rešetku. Peci ih tako i svakih pola sata promiješaj. Ispočetka će pustiti dosta soka koji će se pečenjem zgusnuti. Ja završim s pečenjem kada je sok postao gust, ali se nije previše zgusnuo.
  • Prebaci džem u sterilizirane staklenke i čvrsto zatvori. Nakon otvaranja drži u hladnjaku i potroši u roku nekoliko dana.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Nutritional information provided is an estimate based on ingredients data and should be used for informational purposes only. Actual nutritional content may vary based on factors such as portion size, preparation methods and ingredients used.

Did you make this recipe?

Tag @foodandmoodblog on Instagram and hashtag it #foodandmoodblog so we can see it!

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.