Gusti sok od naranče, mrkve i đumbira koji ćeš obožavati

,
Hrskave mrkve, sočne naranče i ljutkasti đumbir glavni su sastojci ovog domaćeg gustog soka. Uz dodatak malo kurkume i crnog papra pravi su jutarnji napitak za razbuđivanje!

gusti sok od naranče, mrkve i đumbira

Kada sam bila klinka, bila sam introvertno dijete koje je slobodna popodneva nakon škole voljelo kratiti svim mogućim crtićima koji su se u to vrijeme mogli pogledati na TV-u.

Toliko bih se zabuljila u tu šarenu kutiju da sam često znala zaspati na podu dnevnog boravka.

Između Lucky Lukea i braće Dalton, Letećih medvjedića i Mjesečeve ratnice našli su se tu i svima omiljeni Looney Tunesi. U to vrijeme bilo mi je fascinantno kako Zekoslav Mrkva gricka tu famoznu mrkvu i u njoj uživa kao da je najfinija poslastica. Htjela sam i sama to isprobati! 

Doživjeti mrkvu onako kako ju doživljava taj snalažljivi zec. Izbaciti doživljaj mrkve kao (pre)kuhanog povrća zaostalog nakon nedjeljne juhe koju moraš pojesti s kuhanim mesom i paradajz sosom. Jer je mrkva zdrava za oči. “Ako ne budeš jela mrkvu, morat ćeš nositi naočale!” – često sam znala čuti od starijih u to vrijeme.

Baka je zato dobila zadatak da donese najljepšu mrkvu iz bašče i da (obavezno) ostavi lišće na njoj.  Čudom se čudila što će mi lišće.

Tako jede i Zekoslav Mrkva, bakoooo!“- pokušavala sam joj objasniti.

Još uvijek se sjećam kako sam ponosno držeći tu mrkvu, s listovima koji su mi sezali skoro do koljena, odgrizla prvi komad.

Okus?

Miks neugodnog iznenađenja, zgražanja i razočarenja. Tada sam bila uvjerena da se Zekoslav Mrkva samo pretvarao da uživa i više mi nikada nije palo na pamet da mrkvu jedem na ovaj način.

Mrkva, naranče, đumbir i kurkuma

A danas?

Danas je moj odnos s ovim korjenastim povrćem dosta drugačiji 🙂 Znaš čega uvijek imam u frižideru? Reći ću ti. Maslaca, slanine i mrkve!

Da, eto, možda ih ponekad kupim previše i onda smišljam načine kako ih ubaciti u raznorazna jela koja pripremam. Dosta dobro se snalaze u juhama, varivima, pireima, složencima, salatama i kolačima. Sigurno si nekada probao/la tortu od mrkve. Ako nisi, predlažem da isprobaš ovaj odličan recept s bloga Like Chocolate.

Mrkva je odlična i u sokovima i smoothijima. Sokove inače rijetko pijem. Možda ponekad onaj domaći od bazge ili višnje. Jedino što volim je sok od naranče.

Ne onaj nektar, nego onaj kao “100%”. S obzirom da ne vjerujem tom postotku, odlučila sam kupovnu verziju, barem u vrijeme sezone citrusa, zamijeniti domaćim cijeđenim narančinim sokom koji pijem već jedno vrijeme. Da ga malo podebljam, dodala sam mu mrkvu i meni tako omiljeni đumbir i dobila jako fini domaći gusti sok od naranče! Skoro smoothie.

Zašto svi ovi sastojci? Pa zato jer:

  • Mrkva je odličan izvor beta karotena, vitamina B skupine i kalija. Brzo zasićuje, pomaže u snižavanju kolesterola i povoljno djeluje na zdravlje očiju. A voli ju i Zekoslav Mrkva.
  • Naranče – Prirodno slatkaste i osvježavajuće, bogate vitaminom C, najbolje su kada ih jedeš cijele. Osim toga, odlične su i cijeđene, u umacima i dresinzima za salate. Nabaviš li nešpricane naranče, koricu obavezno iskoristi u nekoj slastici. Čokoladnim keksima, recimo ili u kuglofu od rogača i naranče.
  • Đumbir – mislim da je moja ljubav prema đumbiru vrlo očigledna, neraskidiva i neuništiva. Volim čaj od svježeg đumbira, volim ga u čokoladnoj granoli, volim ga u curryu, u integralnim američkim palačinkama, a gingerbread keksi i moja predivna pumpkin pie spice mješavina začina ne bi bili tako dobri bez ovog mirisnog začina! Đumbir olakšava probavu, radi čuda za tvoje grlo kada te zdrma prehlada i miriše famozno!
  • Kurkuma – egzotični začin čarobno žute boje. Bliska đumbiru i galangalu, nezaobilazna u indijskoj kuhinji, daj svježinu i pikantnost ovom soku.
  • Crni papar – vrlo često ga koristim uz kurkumu jer pomaže boljoj apsorpciji kurkumina. Kažu upućeniji od mene da su crni papar i kurkuma kombinacija iz snova. Slažem se. 🙂

Gusti sok od naranče, mrkve i đumbira

Radiš li ti domaće sokove? Koje su ti najdraže kombinacije? Piši mi ovdje na blogu, na Facebooku ili Instagramu. Ukoliko isprobaš ovaj recept, ne zaboravi tagirati @foodandmoodblog na društvenim mrežama!

 

Gusti sok od naranče, mrkve i đumbira

Mateja Zvirotic Andrijanic
Hrskave mrkve, sočne naranče i ljutkasti đumbir glavni su sastojci ovog domaćeg gustog soka. Uz dodatak malo kurkume i crnog papra pravi su jutarnji napitak za razbuđivanje!
No ratings yet
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Course Drinks, Smoothie
Servings 1 litra soka

Ingredients
  

  • 7 naranči
  • 3 manje mrkve
  • komadić svježeg đumbira (cca 4 cm)
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • prstohvat crnog papra

Instructions
 

  • Naranče prepolovi pa iscijedi u sokovniku za agrume. Mrkvu očisti i oguli pa nareži na tanke trakice. Đumbir oguli i nareži na tanke kriškice.
  • Sve sastojke stavi u blender. Dodaj kurkumu i prstohvat papra te blendaj 1-2 minute, odnosno dok ne vidiš da su se svi sastojci lijepo sjedinili. Ulij u čaše. Tvoj domaći sok je spreman za posluživanje.

Notes

Najbolje ga je poslužiti svježeg, a možeš ga i ostaviti u hladnjaku preko noći.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Nutritional information provided is an estimate based on ingredients data and should be used for informational purposes only. Actual nutritional content may vary based on factors such as portion size, preparation methods and ingredients used.

Did you make this recipe?

Tag @foodandmood on Instagram and hashtag it #foodandmood so we can see it!

Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.